Khamis, Ogos 20, 2009

Perokok Terengganu meningkat

Jumlah perokok di Terengganu semakin membimbangkan apabila seramai 167,100 penduduk di negeri ini dikesan mengamal perbuatan yang boleh membawa maut itu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, jumlah tersebut menunjukkan sebanyak 15 peratus daripada 1.1 juta penduduk negeri ini merupakan perokok.

Katanya, kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan juga menunjukkan golongan berumur 13 hingga 18 tahun dan golongan wanita semakin membimbangkan.

''Untuk itu, kerajaan negeri akan bekerjasama Jabatan Kesihatan dalam mengadakan aktiviti Kempen Nafas Baru bagi menggalakkan perokok berhenti merokok," katanya ketika ditemui di selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr. A. Rahman Mokhtar dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Dr. Nordiyanah Hassan.

Ahmad berkata, dalam memperhebatkan kempen berhenti merokok itu, ceramah agama di radio bertajuk Merokok dari Perspektif Islam dan Kesan Merokok Kepada Kesihatan akan disiarkan dari semasa ke semasa di saluran Terengganu.fm.

Katanya, Jabatan Kesihatan negeri juga akan membuka gerai bergerak Tak Nak Merokok, setiap Ahad dan Rabu setiap minggu di bazar-bazar Ramadan berlainan.

Di gerai bergerak ini, ceramah 'Tak Nak Merokok dan kuiz akan diadakan. Selain itu, risalah dan poster cara-cara berhenti merokok juga akan diedarkan," katanya.

Beliau menambah, para perokok yang ingin mendapatkan maklumat mengenai kaedah untuk berhenti merokok juga boleh melawat klinik-klinik kesihatan berdekatan.

''Rakyat Terengganu perlu menggunakan peluang pada bulan Ramadan untuk memulakan langkah berhenti merokok," katanya.

2 ulasan:

armouris berkata...

info tentang rokok kat sini - 11 Sebab Berhenti Merokok

Faizal Zakaria's Blog berkata...

Berhentilah merokok sekarang.
Kalau rasa puas sangat, layan je laman blog atau forum internet :-)
>>> Blog 1 Malaysia <<<

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.