Isnin, Ogos 17, 2009

Duku Terengganu Murah

Sehingga lima tahun lalu, musim duku adalah tempoh yang dinanti-nantikan pekebun kerana buah yang sinonim dengan Terengganu itu dapat dijual dengan harga antara RM3 hingga RM7 sekilogram, sekali gus menjanjikan pulangan baik untuk menampung sara hidup mereka sebagai petani.

Bagaimanapun, musim lumayan itu tidak kekal lama lantaran semakin banyak pokok duku yang ditanam menyebabkan lambakan di pasaran dan akibatnya, pekebun mula terasa perit apabila harga borong buah keluaran mereka kini dijual tidak lebih 50 sen sekilogram, tidak setimpal dengan penat lelah mereka.

Dengan harga itulah pekebun perlu mengagihkan untuk upah memetik dan menggred buah. Akan tetapi, pekebun tiada daya upaya untuk mengubah keadaan kerana bagi mengelakkan pembaziran mereka terpaksa juga menjual buah duku walaupun pada harga yang sangat rendah.

Bagi seorang pekebun duku, Fauzi Ilham, 32, dari Kampung Durian Bador, di sini, lambakan yang berlaku di pasaran adalah disebabkan kemasukan buah yang sama dari Thailand dan Palembang, Indonesia serta kawasan pasaran duku Terengganu yang terhad.

Selain kemasukan daripada negara asing, duku kini bukan lagi eksklusif di Terengganu malah ia turut subur di Kelantan dan Johor hasil program perkongsian benih diperkenalkan kerajaan sejak beberapa tahun lalu, sekali gus menyebabkan duku negeri ini tidak lagi dapat menembusi pasaran besar di negeri berkenaan.

"Bukan saja duku Terengganu tidak dapat menembusi pasaran berkenaan, malah pasaran di negeri ini sendiri turut 'diganggu' dengan kemasukan duku daripada negeri berkenaan, sementara yang diimport dari negara luar membanjiri pasaran utama di Lembah Klang," katanya.

Mohd Hilmi Jaafar, 25, yang turut mengeluh kerana harga duku yang terlalu murah berkata pengeluaran serentak di Johor dan Kelantan menyebabkan lambakan serius hinggakan pemborong hanya dapat membeli pada harga 50 sekilogram daripada kebunnya dan dijual kepada peruncit antara 80 sen hingga RM1 sekilogram yang kemudian menjual kepada orang ramai pada harga antara RM1.50 hingga RM2 sekilogram.

"Harga duku Terengganu beberapa tahun lalu dijual dengan harga antara RM3 hingga RM7 sekilogram," katanya.

Ngah Embong, 65, dari Kampung Beladau Kolam, Kuala Terengganu pula berpendapat lambakan ini akan dapat diatasi jika agensi kerajaan seperti Fama dan Mardi dapat membuat kajian bagi membolehkan musim berbunga dan berbuah yang tidak serentak di kalangan negeri pengeluarnya.

Masalah harga duku atau nama saintifiknya, lansium domesticum menyebabkan pekebun terpaksa meminta campur tangan agensi kerajaan. Rungutan pekebun sebelum ini menyebabkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) membeli terus buah daripada pekebun untuk dipasarkan ke seluruh negara.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.