Rabu, Ogos 26, 2009

Dam Aji Semakin Dilupakan

'Hoy hoy hoy
bangun ke laut eeh...
Takak ikang di Kuala Kemamang
Petang-petang wat kerpok gete

Ramai orang, atah gere
Main dam dua tiga papang
Dok sedor sampai ke malang
Kedai payang jual budu belacang
Batek tembaga dan macang-macang...'
Begitulah antara ungkapan lirik lagu Blues Terengganu dipopularkan oleh Saleem dari kumpulan Iklim yang sering meniti di bibir rakyat Terengganu malah turut popular sehingga ke serata negeri.

Lagu tersebut amat bermakna bagi rakyat Terengganu kerana liriknya banyak mempromosikan kawasan pelancongan serta budaya di negeri itu, termasuk permainan dam yang menguji kecekapan minda menakluk lawan.

Justeru budaya serta aktiviti rakyat Terengganu turut diperkenalkan dalam lagu tersebut yang suatu ketika dahulu amat popular menjadikan permainan dam di atas 'gere' (sebuah pondok rehat diperbuat dari kayu) di negeri Pantai Timur meliputi Terengganu, Kelantan dan Pahang.

Namun masihkah anda ingat pada permainan dam itu yang satu ketika dahulu amat popular di kalangan penduduk kampung?

Mungkin ada yang sudah lupa memandangkan ia semakin jauh ditinggalkan dek zaman yang semakin moden.

Tambahan pula banyak permainan-permainan baru yang menggunakan teknologi terkini yang lebih menarik minat generasi baru kini.

Seperti yang kita maklum, permainan dam sering dikaitkan dengan aktiviti yang membuang masa.

Bagi si isteri, permainan dam mungkin menjadi musuhnya kerana akibat leka bermain permainan itu si suami sering pulang lewat ke rumah, malah kadang-kadang tidak pulang langsung kerana terlalu asyik bermain tanpa mengira pertukaran malam dan siang.

Ada yang lebih dahsyat kerana tidak pulang terus ke rumah dan sanggup tidur di 'gere' hingga ke pagi.

Namun bagi peminat dam, bermain bersama-sama rakan setelah penat ke laut atau ke bendang, pastinya dapat menghilangkan penat lelah bekerja seharian.

Sambil bertemankan cetong (sejenis bekas air) yang penuh berisi kopi bersama-sama biskut kering sudah cukup untuk menemani mereka bermain selama berjam-jam tanpa jemu.

Wartawan dan jurugambar Utusan Malaysia berkesempatan menemui peminat permainan dam ini bagi mendapatkan dengan lebih jelas tentang kisah di sebalik permainan rakyat ini.

Bagi mereka yang tidak mengetahui tentang permainan dam ia merupakan sebuah permainan tradisional dan sering dimainkan oleh penduduk tempatan.

Difahamkan, permainan dam tersebut berasal daripada satu permainan lama yang dipanggil Alquerque yang asalnya dimainkan pada papan permainan lain pada sekitar abad ke-12.

Namun ada juga yang mengatakan bahawa ia telah dibawa oleh pedagang China yang datang belayar ke Tanah Melayu ketika itu.

Terdapat dua jenis dam yang popular masa kini iaitu Dam Aji dan Dam Malaysia dan ia hanya berbeza daripada jumlah buah dan syarat permainan.

Dam Aji mempunyai 12 buah manakala Dam Malaysia mempunyai 30 buah buah.

Permainan ini memerlukan sebuah papan yang bercorak kotak-kotak yang mempunyai dua warna mewakili dua pemain.

Lazimnya pada zaman dulu buah dam hanya menggunakan penutup botol atau kepingan kayu yang dicat berbentuk bulat dan pipih.

Dalam permainan tersebut, anda boleh mengambil kepingan pemain lawan dengan 'melompat' ke atas buah mereka dan bergerak secara bergilir-gilir mengikut pepenjuru dari satu petak ke petak yang lain.

Biasanya papan yang digunakan bersaiz 10x10 petak namun papan bersaiz 8x8 (papan catur) turut popular.

Menurut Pengerusi Persatuan Dam Aji Terengganu (Padat), Muhamad Azmi Ngah, 47, permainan dam amat popular di negeri Pantai Timur.

Katanya, setakat ini seramai 400 orang peminat dam telah menyertai persatuan tersebut dan sering terlibat dengan pertandingan yang diadakan.

Bagaimanapun jelasnya, ahli-ahli persatuan hanya terdiri daripada golongan tua sahaja.

''Permainan dam ini merupakan permainan rakyat yang semakin dilupakan justeru itu tidak ramai anak-anak muda yang berminat untuk bermain permainan berkenaan.

''Jadi Padat berusaha untuk mempopularkan kembali permainan ini ke peringkat yang lebih jauh selain memberi imej yang baik kepada aktiviti permainan dam yang sering dipandang serong oleh masyarakat," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui pada pertandingan dam di Stadium Negeri di sini, baru-baru ini.

Bagi Ibrahim Mohamad, 65, seorang pesara guru, dia mengakui bahawa bermain dam memberi keseronokan kepadanya.

Katanya, aktiviti bermain dam dijadikan sebagai hobi sejak dia masih remaja lagi.

''Dulu lazimnya selepas penat bekerja saya bersama rakan-rakan akan bermain dam beramai-ramai sehingga suasana jadi kecoh akibat hilai-tawa apabila masing-masing dapat 'makan' buah lawan.

"Ada satu ketika, papan dam yang digunakan menjadi lekuk akibat sering digunakan. Begitulah hebatnya penangan permainan dam ini," jelasnya.

Seorang lagi peminat permainan dam, Yaacub Mamat, 50, mengakui kemahiran permainan dam ini seperti kemahiran berperang.

Katanya, ini kerana pihak lawan perlu mempunyai kemahiran untuk menghalang daripada pihak lawan sampai ke kubu mereka.

''Permainan dam ini memerlukan kemahiran dan ketangkasan minda untuk berfikir selain bertindak bijak bagi mendapatkan buah lawan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.