Khamis, Julai 30, 2009

Terengganu rebut RM200,000

KEJAYAAN Terengganu membelasah Pulau Pinang 4-1 pada aksi Liga Super malam kelmarin telah menghidupkan peluang mereka untuk mencuri kedudukan tempat ketiga keseluruhan musim ini.

Terengganu kini menghuni tangga keempat dengan 46 mata manakala Kedah di tangga ketiga dengan 48 mata dan Johor FC pula di tangga kelima dengan 45 mata.

Mereka masing-masingnya akan menghadapi perlawanan terakhir pada Sabtu ini.

Hanya tiga pasukan ini masih berpeluang untuk meraih tempat ketiga Liga Super sekali gus merangkul hadiah wang tunai RM200,000 kerana pasukan di tangga keenam, Kelantan kini hanya memiliki 44 mata dan terkeluar daripada persaingan.

Juara Liga Super dengan hadiah wang tunai RM500,000 telah sah milik Selangor manakala naib juara dengan hadiah wang tunai RM300,000 menjadi milik Perlis.

Antara Kedah, Terengganu dan Johor FC, kelebihan untuk muncul pemenang tempat ketiga berpihak kepada juara Liga Super 2007 dan 2008 iaitu Kedah.

Ini kerana, jika Kedah berjaya mencatat kemenangan ketika melayan kunjungan Pulau Pinang di Alor Setar Sabtu ini, mereka tidak mampu lagi dipintas oleh Terengganu mahu pun Johor FC.

Namun jika Kedah tewas mengejut, Terengganu mampu muncul pemenang tempat ketiga jika mereka berjaya menewaskan Negeri Sembilan di Paroi.

Bagi Johor FC, mereka seakan mengharapkan keajaiban supaya Kedah dan Terengganu tewas dalam perlawanan terakhir sambil mereka pula mencatat tiga mata penuh ke atas Kelantan di Pasir Gudang untuk menduduki tangga ketiga.

Sementara itu, jaringan hatrik oleh Ashaari Shamsudin ketika Terengganu menewaskan Pulau Pinang 4-1 malam kelmarin memungkinkan dia berpeluang memenangi anugerah Kasut Emas selaku penjaring terbanyak.

Ashaari, 24, kini berkongsi 16 gol bersama penyerang Perlis, Nizaruddin Yussof dan mana-mana pemain yang berjaya menjaringkan lebih banyak gol Sabtu ini akan muncul pemenang Kasut Emas.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.