Rabu, Jun 24, 2009

Pemimpin Ibarat `Tong Sampah

Ahli politik boleh diumpamakan sebagai tong sampah yang menerima segala luahan dan masalah rakyat, termasuk celaan dilemparkan mereka apabila tidak berpuas hati dengan perkhidmatan diberikan agensi kerajaan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata apa yang menyedihkan dan membimbangkan, ketidakpuasan hati akibat perkhidmatan segelintir kakitangan awam tidak memuaskan akan diterjemahkan ke peti undi setiap kali pilihan raya umum.

Beliau berkata, segala kelemahan yang ditunjukkan oleh kakitangan dan pekerja kerajaan terutama dalam menguruskan hal berkaitan rakyat akan terpalit kepada kerajaan terutama apabila setiap masalah yang timbul membangkitkan kemarahan mereka.

"Orang politik ini macam tong sampah.. kegagalan pegawai kerajaan menjalankan tugas dengan baik akan menimbulkan kemarahan rakyat dan mereka akan balas dendam di peti undi. Mereka tidak menyatakan kemarahan itu secara terus, tetapi mereka tunjuk pada pilihan raya.

"Sebagai orang politik, apa juga masalah berbangkit akan terpalit pada parti pemerintah. Apa saja masalah yang timbul, akhirnya orang politik yang jadi mangsa," katanya pada majlis perjumpaan dengan kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) di Wisma Darul Iman, semalam.

Beliau berkata, walau apa juga perlakuan atau pendekatan yang diambil terhadap sesuatu perkara, hati dan perasaan rakyat harus dijaga sebaik mungkin sekali pun terpaksa mengorbankan kepentingan diri sendiri kerana ia kunci utama dalam mengekalkan sokongan rakyat kepada kerajaan pemerintah."Walau apa juga tindakan kita, hati dan perasaan rakyat penting dan ia harus dijaga sebab mereka berada di kedudukan depan seiring dengan matlamat merakyatkan pembangunan," katanya.

Justeru, beliau berkata, semua penjawat awam di negeri ini termasuk kakitangan APMT perlu menunaikan amanah dan tanggungjawab dengan sebaik mungkin sekali gus memberikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat.

"Kita memang macam tong sampah, setiap yang tidak disukai rakyat akan dilemparkan kepada ahli politik dan oleh itu kita jangan bersikap sombong dan angkuh, harus sedar diri dalam berkhidmat kepada rakyat."Tidak ada gunanya kita laksanakan pelbagai projek pembangunan tapi rakyat tidak dapat sebarang faedah kerana akhirnya kita (Barisan Nasional) yang akan ditolak," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.