Khamis, Jun 04, 2009

Pasukan Terengganu & T Team Bermain Tempat Asal

IBARAT sudah jatuh ditimpa tangga.
Begitulah nasib pasukan bola sepak Terengganu dan T-Team yang kehilangan tempat beraksi selepas bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin roboh pagi kelmarin.

Musim ini, kedua-dua pasukan terbabit menjadikan stadium baru yang dibina dengan kos kira-kira RM300 juta itu sebagai gelanggang utama untuk mengharungi saingan Liga Malaysia (Liga M).

Bagaimanapun, insiden bumbung runtuh yang berlaku di stadium itu memaksa mereka beralih semula ke Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Difahamkan, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin akan ditutup selama enam bulan untuk membolehkan Jabatan Kerja Raya (JKR) menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca kejadian.

Malangnya ketika ini, Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah tidak berada pada tahap terbaik.Sebahagian daripada tempat duduk penonton di stadium yang dalam proses untuk dirobohkan itu telah dibuang manakala pagar yang memisahkan antara penonton dengan kawasan padang sudah tiada.

STADIUM Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu yang kini dalam persiapan menganjurkan Sultan Cup 2009.Permukaan padangnya juga berada pada situasi yang sangat buruk selepas stadium berkenaan dijadikan lokasi Konsert Penghargaan Search di Awan Biru minggu lalu.

Malah stadium itu juga akan menjadi lokasi untuk kejohanan kuda lasak, Sultan Cup 2009 yang akan membuka tirainya Sabtu ini.Menurut Pengarah Jabatan Pembangunan dan Penyenggaraan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Zulkifli Abd. Ghani, pihaknya memerlukan tempoh empat minggu untuk membaiki semula Stadium Ismail Nasiruddin Shah.
Lantaran itu, di manakah Terengganu akan bermain pada aksi Liga Super bertemu KL Plus, 16 Jun ini?Begitu juga dengan T-Team yang akan berdepan dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam saingan Liga Perdana tiga hari kemudian?

"Setakat ini, pihak MBKT belum menerima sebarang permohonan daripada Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) untuk menggunakan stadium lama itu (Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah)."Keadaan stadium itu tidak berada pada situasi yang terbaik dan kami memerlukan masa sekurang-kurangnya empat minggu untuk membaikpulihnya," kata Zulkifli.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.