Ahad, Jun 07, 2009

MB Terengganu kecewa dengan JKR

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said kecewa dengan kegagalan Jabatan Kerja Raya (JKR) memantau sejak dari awal pembinaan Pusat Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) di Batu Burok di sini dan melakukan penyenggaraan sehingga menyebabkan ia kini digenangi air.

Ahmad berkata, beliau tidak berpuas hati sejak dari awal pembinaan pusat akuatik itu terutama reka bentuk bangunan kerana tidak memenuhi ciri bangunan yang terletak di tepi pantai.

Katanya, kejadian takungan air di dalam bangunan pusat akuatik tersebut akibat reka bentuk bangunan pusat akuatik itu yang tidak ditutupi bumbung menyebabkan air hujan masuk dari atas bangunan dan bertakung di dalamnya.

''JKR sepatutnya sejak dari awal memantau reka bentuk, penggunaan bahan pembinaan sehingga siap pembinaan pusat ini yang terletak di tepi pantai," katanya ketika ditemui selepas memeriksa pusat akuatik itu di sini hari ini.

Di Utusan Malaysia kelmarin melaporkan kebimbangan para peniaga di pusat itu berhubung bangunan tersebut yang digenangi air akibat resapan air dari kolam renang.

Ahmad berkata, JKR seharusnya memantau semua aspek sesuatu projek dari peringkat perancangan dan penggunaan bahan-bahan pembinaan oleh kontraktor mengikut spesifikasi dan bukannya berada di tapak projek apabila tiba waktu serahan projek.

''JKR yang mempunyai arkitek dan jurutera sepatutnya tahu perkara ini tetapi tidak menghiraukannya selain tidak memikirkan kos operasi dan penyenggaraan masa depan. Mereka hanya tahu menjalankan tugas mereka," ujarnya.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, besi yang menyokong atap kanvas menutupi kolam renang kini sudah berkarat dan hampir patah selepas setahun pusat akuatik itu dibina.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.