Sabtu, Jun 13, 2009

Che Gu Hanyut

Selepas insiden dua anggota bomba hanyut di Mengabang Telipot kelmarin, seorang guru turut menerima nasib yang sama apabila botnya hanyut hampir 20 jam ketika memancing di Pulau Yu, Merang di Setiu, semalam.

Kejadian yang menimpa guru itu, Abdul Karim Salam, 51, dari Kampung Wakaf Tengah, Batu Rakit berlaku apabila botnya yang rosak kemudian kehabisan minyak.Bagaimanapun, guru itu bernasib baik apabila ditemui semula kira-kira pukul 11 pagi ini oleh sekumpulan nelayan yang keluar mencarinya.

Guru Sekolah Kebangsaan Merang di Setiu itu tidak menyangka enjinnya mengalami kerosakan.Abdul Karim berkata, dia keluar memancing bersama tiga rakan lain dengan masing-masing menaiki bot sendiri kira-kira pukul 7 pagi semalam dan memilih lokasi berbeza di Pulau Yu.''Dalam perjalanan pulang kira-kira pukul 3 petang, saya dapati minyak sudah habis dan ketika itu laut bergelora dan kawasan itu dipenuhi dengan kabus.''Saya menelefon seorang kawan dan memintanya membantu saya namun saya tidak dapat memberitahu lokasi saya kerana tidak tahu di mana saya berada kerana dihanyut ombak dan keadaan berkabus,'' katanya ketika ditemui di Pangkalan Maras, Batu Rakit sini hari ini.

Bapa kepada lima orang anak itu berkata, dia hanya membawa lima keping biskut sebagai bekalan ketika keluar memancing.''Sepanjang saya hanyut, saya merasa akan menemui ajal di laut kerana pelbagai perkara buruk yang mungkin boleh berlaku terlintas di fikiran.

''Saya merasa gembira dan bersyukur ketika ditemui semula oleh rakan-rakan saya," ujarnya.Semalam, dua anggota dari Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai, Marang hanyut di laut apabila kunci jet ski mereka terjatuh.Salah seorang daripada mereka, Amir Shafiq Kamaruddin, 26, dihanyutkan selama 12 jam, manakala rakannya terpaksa berenang untuk sampai ke pantai.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.