Selasa, Mei 26, 2009

Malam Ini Ada Bola

TERENGGANU perlu lebih berhati-hati apabila bertemu Johor FC pada saingan Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin malam ini.

Meskipun mendapat suntikan semangat selepas menang 2-0 ke atas Perlis, Sabtu lalu, ada sesuatu yang masih bermain di fiki- ran jurulatih Ken Worden.Pastinya, ketiadaan dua tonggak utama di bahagian pertahanan iaitu Mohd. Marzuki Yusof dan Shahrizam Mohamed telah merisaukan bekas jurulatih Sela- ngor itu.

Selain kedua-dua pemain pertahanan itu, Terengganu juga akan beraksi tanpa pemain tengah Ismail Faruqi Ashaari yang masih belum pulih daripada kecederaan.

Pengurus Terengganu, Sheikh Ahmad Tajuddin Sheikh Yusoff berkata, Worden tetap akan mengekalkan formasi 5-3-2 yang digunakan ketika menentang Perlis."Ketiadaan Marzuki dan Shahrizam memberi sedikit kerisauan kepada pasukan untuk menghadapi perlawanan menentang Johor FC malam esok (malam ini).

"Untuk mengelak daripada diaibkan di hadapan peminat sendiri, kami perlu memperkemaskan benteng pertahanan," katanya ketika dihubungi semalam.Menurut Sheikh Ahmad Tajuddin, meskipun meletakkan lima pemain di posisi pertahanan, ini tidak bermakna mereka akan mempamerkan corak permainan bertahan.

Sebaliknya, mereka bertekad untuk memburu kemenangan bagi menebus kekalahan 0-3 pada pertemuan pertama di Johor, sekali gus mengembalikan semula keyakinan peminat skuad Peteh.Tambahnya, Terengganu mungkin akan menggunakan khidmat penjaring terbanyaknya, Azlan Ismail untuk membantu benteng pertahanan pada aksi malam ini.

Ashaari Shamsuddin pula akan mengemudi bahagian tengah bersama Zairo Anuar Zailani dan Tengku Hazman Raja Hassan, manakala Abdul Manaf Mamat bertindak di posisi serangan.Terengganu perlu mengutip mata penuh malam ini jika mahu memperbaiki kedudukan dalam saingan liga yang hanya berbaki 10 perlawanan.

Setakat ini, Terengganu menduduki tangga kelapan selepas mengumpul 24 mata daripada 16 perlawanan iaitu 16 mata di bela- kang pendahulu, Selangor.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.