Rabu, April 22, 2009

Tujuh kawasan WP tidak calonkan Abdul Hadi

Populariti Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini dikatakan merosot khususnya dalam menghadapi persaingan untuk mempertahankan jawatan sebagai orang nombor satu dalam kepimpinan parti itu.

Ini berikutan tindakan tujuh kawasan Pas di Wilayah Persekutuan (WP) tidak membuat sebarang pencalonan dalam mesyuarat agung masing-masing bagi tiga jawatan utama iaitu Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presiden bagi menghadapi pemilihan parti itu Jun depan.

Mereka dikatakan agak keberatan untuk mencalonkan pimpinan utama tersebut ekoran tindakan dua pemimpin tertinggi Pas yang mengeluarkan cadangan untuk membentuk kerajaan campuran dengan Barisan Nasional (BN) yang rata-rata tidak digemari pimpinan peringkat bawahan.

Bagaimanapun, kenyataan tersebut dinafikan Setiausaha Perhubungan Pas WP, Hedzer Ibrahim yang memaklumkan bahawa Pas WP memberikan mandat kepada kepimpinan baru di kawasan masing-masing untuk menamakan calon-calon jawatan tertinggi parti itu.

“Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk menamakan siapa pemimpin yang mereka suka. Tidak timbul isu menolak kepimpinan presiden sekarang seperti yang digembar-gemburkan, ini hanya spekulasi sahaja,” katanya.

Beliau berkata, semua pencalonan dari kawasan diserahkan terus kepada jawatankuasa pemilihan di peringkat Pas pusat tanpa perlu melalui badan perhubungan Pas Wilayah Persekutuan.

Sementara itu, bagi jawatan Timbalan Presiden, kerusi itu kini dikatakan hampir menjadi milik Naib Presiden yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa.

Husam menjadi calon pilihan bagi pemimpin peringkat akar umbi setelah melihat kepada pembawaan beliau yang lebih digemari pelbagai lapisan peringkat bawahan.

Malah ia diakui Setiausaha Pemuda Pas Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah yang menganggap Husam merupakan calon berpotensi untuk mendapatkan jawatan nombor dua parti itu, tetapi memerlukan masa lebih panjang untuk menimba pengalaman.

Dalam pada itu, persaingan bagi merebut jawatan Naib Presiden juga menjadi isu yang hangat diperkatakan.

Antara calon yang berpotensi untuk mendapatkan jawatan ini ialah Salahuddin Ayub, Muhammad Sabu dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Ketika dihubungi Sinar Harian, Nizar berkata, adalah terlalu awal untuk menilai keupayaan beliau untuk bertanding jawatan itu.

Menurutnya, beliau akan melihat perkembangan semasa berhubung pencalonan tersebut.

“Saya tidak tahu (dicalonkan) disebabkan sebelum ini saya menumpukan kepada pilihan raya Bukit Gantang dan isu-isu berkaitan, jika perlu saya akan rujuk kepada jemaah (untuk memutuskan bertanding),” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.