Selasa, April 21, 2009

Semua sayap parti sokong kepemimpinan Ahmad Said

Walaupun kedengaran suara sekumpulan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu mendesak Menteri Besar, Datuk Ahmad Said meletak jawatan, situasi berbeza dilihat dalam mesyuarat khas Umno negeri malam kelmarin apabila hampir semua Ketua Bahagian dan ketua ketiga-tiga sayap parti sekali lagi menzahirkan sokongan kepada kepemimpinan Ahmad untuk terus menerajui pentadbiran kerajaan negeri.

Sumber yang rapat dengan Menteri Besar dan turut berada dalam mesyuarat khas itu berkata, majoriti pemimpin Umno negeri yang hadir mengulangi sokongan terhadap Ahmad, sekali gus menafikan dakwaan pihak tertentu wujud penolakan tersusun daripada Umno negeri terhadap kepemimpinan Ahmad di Terengganu.

Sehubungan itu, sumber itu berkata laporan sebuah portal berita kononnya kumpulan yang mendesak Ahmad meletak jawatan sudah meningkat kepada 18 orang daripada 10 Adun sebelum ini sebagai tidak berasas dan sengaja digembar-gemburkan bagi mengeruhkan lagi suasana politik negeri ini.

"Semua itu satu penipuan. Ia hanya semata-mata untuk menyelamatkan karier politik individu terbabit. Dia mungkin takut tidak mendapat mandat rakyat pada pilihan raya umum akan datang, jadi tampil membuat kenyataan sedemikian untuk menyelamatkan diri," katanya ketika dihubungi semalam, tetapi tidak menyatakan berapa ketua bahagian yang hadir.

Beliau merujuk laporan sebuah portal berita yang memetik Setiausaha Kelab Penyokong BN Terengganu, Alias Abdullah yang juga Adun Alor Limbat sebagai berkata hingga kini 18 daripada 24 Adun BN Terengganu termasuk beberapa Exco menyokong kumpulan yang mendesak Ahmad berundur.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.