Rabu, Oktober 15, 2008

LTSM Pemangkin Ekonomi Terengganu

Lapangan Terbang Sultan Mahmud yang baru siap diubahsuai akan menjadi lapangan terbang bertaraf antarabangsa secara tidak rasmi pada 18 November ini apabila rombongan pertama untuk mengerjakan Haji akan berlepas dari negeri Terengganu secara terus ke Mekah.

Pesawat Boeing 747-400F adalah pesawat pertama yang akan membawa muatan kuda yang bernilai jutaan ringgit. Kuda-kuda ini dibawa oleh Malaysian Airlines Cargo Sdn Bhd (MASKargo) secara berperingkat untuk Kejohanan Sukan Kuda Lasak Antarabangsa yang akan berlangsung di Lenbah Bidong, Setiu pada 5 hingga 9 November ini.

Kedua-dua acara ini amat bererti kerana menjadi perintis kepada kemajuan pengangkutan udara kepada Malaysia dan negeri Terengganu khasnya. Daripada pengfiktirafan ini, Lapangan Terbang Sultan Mahmud akan menjadi hab ekonomi baru yang akan memberi impak positif kepada pembangunan Terengganu.

Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) melihat pengiktirafan ini akan memberi pertumbuhan ekonomi kepada Terengganu daripada pelbagai sudut. “ Ia menyumbang kepada sektor pelancongan. Selain itu, ianya juga memberi kebaikan kepada peluang kerja di industri perkhidmatan yang sememangnya perlu ditingkatkan,” kata Menteri Besar.
“ Ianya turut memberi kesan kepada sektor Pertanian dan Industri Asas Tani, harta benda dan sektor pembuatan. “ Terengganu akan menjadi hab ekonomi baru dan dijangka akan memberi peningkatan taraf hidup mahupun gaya hidup rakyat,”katanya. Beliau berkata, untuk sektor Pertanian dan Industri Asas Tani di kawasan pedalaman akan diusahakan dengan perusahaan tanaman jagung, penternakan biri-biri dan juga seladang serta hidupan lain yang akan dibincangkan pada mesyuarat akan datang.

“ Sektor Pertanian dan Industri Asas Tani di Terengganu akan membawa keuntungan yang besar melalui pasaran luar negara. “ Kita juga sedang menimbang akan memasarkan buah-buahan tempatan ke luar negara. Buat masa sekarang, kita sudah mengeksport buah-buahan di Jepun, Hong Kong dan Taiwan.

“ Saya yakin kita mempunyai insentif -insentif untuk pelabur awal dan sudah tentu kita akan cuba sedaya upaya untuk menarik para pelabur dan juga akan mengurangkan kerenah birokrasi. Untuk perancangan masa depan, Dato’ Ahmad menjangkakan Terengganu akan membangun pesat 10 hingga 15 tahun akan datang dengan adanya bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah.

“ Dengan peluang-peluang yang akan hadir, saya ingin rakyat mengambil peluang dengan situasi sekarang.“ Jika anda datang ke Terengganu pada 15 tahun dahulu, perjalanan melalui jalan raya amat cepat dan mudah, tetapi sekarang kita sudah mendengan rungutan tentang kesesakan lalu lintas yang menyamai sebagaimana ibu kota negara.

“ Saya percaya, dengan perancangan pada masa akan datang, negeri ini akan membangun dalam menjadikan Kuala Terengganu dan daerah-daerah lain sebagai tempat tinggal yang selesa,” tambahnya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.