Jumaat, Oktober 17, 2008

Kuda Naik Airbus, Turun Di LTSM

TERENGGANU International Endurance Park (TIEP) di Lembah Bidong, Terengganu dijangka menerima kumpulan pertama 16 ekor kuda dari Oman dan Australia hari ini menjelang Kejohanan Endurance Dunia (WEC) dari 5 hingga 9 November depan.

Pengarah acara, Azrin Zuhdi berkata, kuda-kuda itu dijangka tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu pagi ini dengan Airbus A300, diikuti kumpulan kedua 12 ekor kuda dari Amerika Selatan menerusi C-130 pada sebelah petang.

"Pada hari Sabtu, satu peristiwa bersejarah apabila pesawat B747 membawa 30 ekor kuda dari Eropah tiba di lapangan terbang yang baru dinaik taraf itu."Ia adalah permulaan kepada kemuncak yang dirancang dan diselaraskan hampir tiga tahun melibatkan pelbagai pihak sejak Malaysia memenangi hak penganjuran acara berprestij itu pada 2005," kata Azrin dalam satu kenyataan semalam.

Azrin berkata, pihak penganjur melakukan kerja-kerja akhir terhadap TIEP yang direkabentuk untuk menyediakan suasana yang kondusif bagi kejohanan bersejarah itu.
Beliau berkata, ketibaan kumpulan pertama kuda terbabit menandakan peringkat akhir persediaan bagi pihak penganjur menjelang edisi ke-12 WEC.

"Peringkat akhir persediaan bermula dengan pemindahan kuda-kuda dari lapangan terbang dengan selamat ke kandang yang direka khas di TIEP."Kandang kuda dan pekerja serta kawasan menunggu, semuanya telah bersedia."Ada juga tempat khas untuk media bagi membolehkan media tempatan dan luar negara bertugas dengan selesa," katanya.

Pada kejohanan ini, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin akan mengetuai 12 penunggang negara.Kejohanan dwitahunan itu yang dianggap ujian utama bagi penggemar sukan kuda lasak di seluruh dunia akan menjadi gelanggang bagi 142 penunggang dari 34 negara termasuk penunggang handalan dari Perancis, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Brazil, Bahrain dan Sepanyol.

Laluan saingan melibatkan tujuh pusingan dengan keseluruhan jarak 160 kilometer yang bermula dan berakhir di TIEP

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.