Khamis, Oktober 30, 2008

Bas Bandar Percuma

Penduduk di bandar raya ini, termasuk pelancong akan terus menikmati pengangkutan bas percuma sehingga kerajaan negeri memutuskan sama ada perkhidmatan bas bandar yang disediakan sejak tahun lalu dihenti atau diteruskan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Yahya Khatib Mohamad, berkata keputusan muktamad mengenai perkhidmatan bas bandar termasuk bas henti-henti daerah akan dibincangkan pada mesyuarat Exco, bulan depan.

Katanya, walaupun isu perkhidmatan bas bandar yang beroperasi sejak tahun lalu dan bas henti-henti daerah belum dibincangkan, tetapi kerajaan memberi jaminan keselesaan rakyat akan diutamakan. "Mesyuarat mengenai isu perkhidmatan bas bandar yang beroperasi tanpa permit dan bas henti-henti daerah atau lebih dikenali bas Cas Legas akan dibincangkan bulan depan.

"Walaupun keputusan belum ditetapkan, tetapi secara peribadi dan berdasarkan gambaran awal kita nyatakan keselesaan akan disediakan untuk kemudahan rakyat terutama penduduk yang tinggal di pedalaman," katanya ketika diminta mengulas cadangan kerajaan negeri untuk menghentikan perkhidmatan bas bandar kerana beroperasi tanpa permit menyebabkan tambang tidak boleh dikenakan kepada penumpang.

Khamis lalu, bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh menawarkan diri untuk membantu kerajaan negeri mendapatkan permit bas bandar dan bas henti-henti daerah daripada Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) serta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Idris yang juga Pengerusi Mara dilaporkan berkata, perbincangan awal mengenai kelulusan permit sudah dilakukan dan kerajaan negeri dijangka tidak menghadapi kesukaran untuk memenuhi syarat ditetapkan oleh dua agensi terbabit.

Yahya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkalan Berangan berkata, kerajaan menyambut baik langkah Idris untuk sama-sama membantu menyelesaikan masalah itu.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.