Ahad, September 28, 2008

Tok Mun Kesepian Di hari Raya

Setiap kali ketibaan Syawal, hati bekas calon bebas Parlimen Kuala Terengganu pada pilihan raya lepas, Maimun Yusof, 89, terusik dengan kenangan bersama arwah suami serta anak-anak.Ini kerana seperti tahun-tahun sebelumnya, Hari Raya Aidilfitri disambut secara bersendirian kerana arwah suaminya telah kembali ke rahmatullah kira-kira 40 tahun lalu, manakala satu-satu anaknya kini telah mempunyai keluarga sendiri.

Berhari raya seorang diri di rumahnya di Kampung Atas Tol dekat sini sudah menjadi kebiasaan bagi Maimun kerana anak tunggalnya, Khuzaimah Abdulah, 50-an kini menetap di Paka bersama suami dan anak-anaknya."Sudah biasa tiap-tiap tahun tok beraya seorang diri di sini, anak cucu biasanya hari raya ketiga atau keempat akan datang menjenguk tok di sini," katanya yang membahasakan dirinya sebagai tok.

Menurutnya, 1 Syawal disambut dengan persiapan ala kadar tanpa suami, adik-beradik serta anak cucu di sisi."Tok tinggal sendiri di sini, suami sudah tiada, enam adik beradik pun semua sudah meninggal, anak pula susah, lagipun dia tinggal jauh, jadi terpaksalah bersendirian," ujarnya.Bagaimanapun, Maimun yang menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan bersyukur kerana walaupun terpaksa bersendirian menyambut hari raya, namun kudratnya masih kuat untuk membuat persiapan.

"Biasanya, pada tahun-tahun lepas, setiap kali raya tok akan memasak dan akan menghantar ke surau berdekatan," ujarnya.Katanya, pada tahun ini, dia bercadang untuk membuat laksa dan sate untuk hidangan di pagi raya.Ditanya mengenai pakaian baru untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maimun memberitahu, beliau ada menempah dua pasang baju untuk dipakai pada pagi raya.

Rutin Maimun pada setiap kali hari raya ialah selepas sembahyang raya, beliau akan menziarahi kubur ibu bapa dan suaminya yang terletak tidak jauh dari kawasan rumahnya."Kalau dulu rumah akan dihias dengan cantik dan suami tok akan menebas kawasan rumah seminggu sebelum raya, tetapi kini semuanya tok buat sendiri," ujarnya.

Jelasnya, selain anaknya Khuzaimah, beliau mempunyai dua lagi anak iaitu seorang lelaki dan seorang perempuan, namun kedua-duanya meninggal dunia pada usia yang kecil.

"Kadang-kadang malam raya tok ternampak-nampak kesemua mereka balik menjenguk tok. Rasanya, mereka semua masih ada walaupun sebenarnya sudah lama mereka meninggalkan tok sendirian," ujarnya sambil digenangi air mata.Pada tahun ini, dia bercadang membuat ketupat untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang berhari raya nanti.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.