Khamis, September 18, 2008

DAS Sifatkan Impian Anuwar Jejas Ekonomi

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menyifatkan rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu membentuk kerajaan baru semalam sebagai satu pembohongan dan tindakan itu boleh menjejaskan kestabilan politik serta ekonomi negara.

Katanya, kegagalan itu menunjukkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut sanggup mengeluarkan sebarang kenyataan dan melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita peribadinya tanpa mempedulikan kepentingan negara dan agama.

‘‘Anwar seperti ingin mencari fatamorgana. Inilah watak sebenar Anwar dan rakyat perlu lihat dan faham supaya tidak terpengaruh,” katanya ketika ditemui selepas majlis berbuka puasa dan terawih bersama pegawai serta anggota polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu di sini malam tadi.

Mengulas kegagalan pakatan pembangkang membentuk kerajaan baru semalam seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini, Ahmad berkata, Anwar cuba mewujudkan krisis dalaman Barisan Nasional (BN) dengan membuat dakwaan itu.Malah katanya, Anwar kini mendakwa mempunyai senarai nama Ahli Parlimen BN yang akan melompat parti.Menurutnya, Ketua Pembangkang itu mahu mewujudkan krisis keyakinan sesama Ahli Parlimen BN.

Beliau menambah, tindakan Anwar juga telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam sektor pelaburan.‘‘Para pelabur melihat keadaan seperti itu menyebabkan negara tidak stabil, jadi mereka tidak datang melabur ke negara kita. ‘‘Apabila pelabur baru tidak datang maka tidak wujud peluang pekerjaan dan akhirnya rakyat akan marah kerajaan dan Anwar akan cuba menangguk di air yang keruh,” jelasnya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.