Sabtu, Julai 05, 2008

KEARAH MELAHIR GENERASI ULUL ALBAB


Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata Didikan al-Quran yang diberi seawal usia mampu menjadikan mereka generasi berilmu, berakhlak dan bertaqwa serta menjadi umat yang gemilang, kreatif dan berdaya saing di peringkat global. di Majlis Khatam Al-Quran Pelajar-pelajar Kelas Al-Quran dan Fardu ‘Ain (KAFA) di Stadium Tertutup Gong badak, Kuala Terengganu, hari ini ( 5 Julai). Teks beliau dibacakan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang.


Buat julung kalinya, seramai 13,877 pelajar seluruh negeri berusia antara tujuh hingga 12 tahun berjaya menamatkan bacaan al-Quran 30 juzuk dalam usia muda di bawah program melahirkan generasi Ulul Albab. memupuk minat mengaji al-Quran dari kecil dapat meningkatkan mutu bacaan yang betul, lancar, bertajwid dan memudahkan mereka menghafal serta memahami isi kandungan al-Quran. Kanak-kanak itu merupakan bakal ilmuan yang mampu mengeluarkan ijtihad dan menyelesaikan isu kotemporari.

Kerajaan berhasrat semua sekolah di negeri ini menyambut baik program KAFA untuk menyemai benih kesuburan pegangan agama sejak kecil,”

Kerajaan merasa bangga apabila anak negeri ini iaitu Wan Nur Aina Nasibah Wan Abdul Rahim daripada Sekolah Kebangsaan Kampung Raja, Besut, terpilih sebagai pelajar cemerlang dalam Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) Peringkat Kebangsaan yang diadakan baru-baru ini.

Sehingga hari ini lebih 70,000 pelajar dan 3442 guru sedang mengiktui program KAFA di 887 buah premis melibatkan Sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama Rakyat, Masjid dan Surau seluruh negeri.

Kerajaan tidak mensia-siakan komitmen yang tinggi daripada guru-guru KAFA dan telah menaikkan elaun bulanan mereka kepada RM500 dan dalam usaha menyediakan pakej pengajaran yang berkesan mereka akan dihantar berkursus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.