Isnin, Julai 07, 2008

10 BUAH PULAU DI TASEK KENYIR DI MAJUKAN


Kerajaan Negeri akan membangunkan 10 pulau di Tasik Kenyir yang dikenali Kenyir Island Hopping (KIH) sebagai usaha berterusan menyediakan kemudahan baru dari segi pembangunan di destinasi percutian terkenal itu untuk menarik lebih ramai pelancong dari dalam dan luar negara.
Program yang dinamakan Kenyir Island Hoping (KIH) itu adalah cetusan idea Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dalam memastikan tasik berkenaan yang sememangnya kaya dengan hasil semulajadi di manfaat sepenuhnya dalam memastikan industri pelancongan di negeri berkembang maju.

“Kerajaan memperuntukan RM160 juta bagi tujuan tersebut yang melibatkan kawasan seluas 72 hektar,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang Triathlon Antarabangsa Tasik kenyir 2008, di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu


''Tasik Kenyir adalah permata Terengganu dan usaha mempromosi dan memajukan Tasik Kenyir sebagai tasik terbesar di Asia Tenggara seharusnya diperhebatkan
pulau-pulau tersebut boleh dihubungkan antara satu sama lain dalam usaha untuk menarik minat pelancong untuk ke kawasan berkenaan.

''Konsep KIH merupakan satu produk baru di mana 10 pulau akan dibangunkan dengan pembinaan seperti taman burung, ecopark, dan taman orkid," katanya.

Jelasnya, kawasan seluas 72 hektar itu juga akan dibangunkan dengan pembinaan 'Tropical Garden' yang menghimpun pokok-pokok tradisonal yang semakin pupus dan juga dengan buah-buahan tempatan.

''Di 'Tropical Garden', kita dikenalkan dengan pokok-pokok tradisional seperti pokok Ara yang semakin pupus.

''Melalui pembinaan kawasan tersebut, ia akan mengingatkan kita kembali dengan pokok-pokok yang semakin pupus dan tidak dikenali," ujarnya.

Ini juga, jelasnya memberi peluang kepada pelancong untuk mengenali buah-buahan tempatan yang terdapat di Malaysia.

Mengulas lanjut, Za'abar memberitahu, pulau-pulau tersebut akan dihubungkan melalui jambatan antara satu sama lain ataupun mengambil masa 15 minit dari jalan darat.

''Pulau Selimbar contohnya akan dihubungkan dengan pulau-pulau lain seperti Pulau Kerengga, Pulau Selimbar Hulu melalui jambatan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.